3.1.1. Шта је енергија?

Све што је икада створено у свету, природним путем или од стране човека, створено је коришћењем енергије. Да бисмо добили било шта, било који облик енергије, морамо је добити однекуд.

Размислите о табли чоколаде. У продавницу је стигла из фабрике, где су је радници произвели и упаковали. Да би то учинили, користили су зрна какаа и шећерну трску или репу, које су у фабрику довежене са поља на којима су их гајили. Сви људи који су радили на прављењу наше чоколаде морали су јести и куповати одећу за себе. Све машине и уређаји који су коришћени за прављење табле чоколаде направљени су од материјала (челика, пластике итд.) који потичу из минерала (руда гвожђа и сличног.) узетих из земље, а све те машине покреће енергија. Дакле, све што смо направили, створено је помоћу енергије. Чак смо и сами израсли из малог заметка, који је за свој раст користио енергију хемијских једињења!

Дакле, да ли је заиста могуће да стално узимамо од природе, а не пружамо ништа заузврат? Наравно да не! Енергију коју примамо претварамо у друге облике и враћамо је свету. Дакле, сама енергија никада не нестаје, већ се трансформише у друге облике енергије. Наука која проучава претварање енергије из једног облика у други и услове под којима се то дешава назива се „термодинамика“, а закон одржања енергије први је закон термодинамике.

Хајде да видимо како данас користимо енергију. Зашто су потрошња енергије и климатске промене толико повезани?

Може ли човечанство користити енергију да промени живот свих живих бића на Земљи, чинећи планету зеленом, бујном и срећном? И најбитније, да ли сви ми већ данас можемо почети да радимо на овој промени?