3.4. Како могу помоћи планети? Смањите свој угљенични отисак

Гасови са ефектом стаклене баште утичу на климу планете, а емисије гасова стаклене баште зависе од наших навика. Да видимо како можемо да смањимо свој угљенични отисак и помогнемо планети.

Температура унутрашњег ваздуха и пријатне температуре

У северним земљама скоро све зграде имају потребу за грејањем и топлотном изолацијом. Већина система грејања у старим зградама је изграђена у време када су цене топлотне енергије биле ниске а енергетска ефикасност није била приоритет. У многим градовима топлотна енергија се добија сагоревањем гаса или угља, што изазива емисију гасова стаклене баште који утичу на климу.

Алтернативни начини производње топлотне енергије укључују соларне колекторе и топлотне пумпе, али ове технологије су и даље скупе и није их лако применити у старим вишеспратницама.

Најлакше решење је побољшати топлотну изолацију. Губитак топлотне енергије зависи од два фактора: разлике у температури између унутрашњих и спољних простора и термоизолационих особина зидова, плафона, прозора и подова. Зграде одају значајан део своје топлоте кроз вентилационе системе. Губитак топлоте може настати и због оштећења, грешака у пројектовању, лошег квалитета конструкције, као и због старења зграде и термоизолационих материјала.

Помоћу снимка направљеног термалном камером, специјалнм уређајем који приказује расподелу температуре на било којој површини, попут зида куће, може се видети колико добро зидови, плафони и прозори задржавају топлоту и детектовати где долази до губитака топлоте. Расподела температуре је приказана на дисплеју камере (и забележена у меморији) као поље боја, где одређена температура одговара одређеној боји. Поред слике увек постоји скала која приказује којој температури одговара која боја.

До највећег губитка топлоте на било којој монтажној згради долази на спојевима између спољних зидних плоча. Квалитет уградње прозора може бити пресудан за ниво губитка топлоте, чак и код нових и реновираних зграда.

Фиг. 3.4.1. Петоспратна стамбена зграда из 1960-их која „сија“ на местима где топлота избија на спојевима између монтажних плоча. Једини лек (осим рушења) је комплетна санација фасаде коришћењем најновијих термоизолационих малтера.
Сл. 3.4.2. Губитак топлоте на углу ове зграде од опеке је интензиван на месту спајања балконског застакљења и зида, а такође и на местима где се плафони сусрећу са зидовима.
Сл. 3.4.3. Црвене тачке су тамо где су радијатори фиксирани на зид у овој старој стамбеној згради

Савети за пасивно и нискоенергетско пројектовање

Ако живите на северној хемисфери, пројектујте кућу тако да се дневни боравак налази на јужној страни куће како би се максимално искористило Сунчево зрачење за грејање простора, али и природно осветљење. Прозори на јужној страни куће требали би бити највећи, док на северној страни требају бити мањи како би се спречили губици топлоте. Кухиња, ходници, спаваће собе, купатила и оставе требају бити смештени на северној страни куће.

Фасада би требало да буде светлије боје са рефлектирајућом површином да би се смањиле потребе за хлађењем.

Да бисте спречили директно Сунчево зрачење лети и омогућили га зими, требало би поставити надстрешнице на јужној страни куће у зависности од географске ширине на којој се кућа налази. Угао α и β треба да буде приближан:

Београд: α = 27o, β = 64o

Ниш: α = 25o, β= 62o

Топлотна изолација станова

 • Савремени прозори, направљени од пластике или дрвета, нуде одличну заштиту од хладноће. Једноставни су за одржавање и лако се користе.
 • Ако не можете да замените прозор савременијим, покушајте да га обновите. Провуците упаљену свећу или танко перо дуж оквира како бисте место кроз које улази спољни ваздух и попуните га заптивном масом. Најбоље време за то је јесен, јер се заптивну масу тешко правилно нанети ако је превруће или прехладно. Приликом наношења заптивне масе оквир мора бити сув.
 • Задихтујтете прозоре пре зиме. Једна од предности савремених изолационих система је да се прозори могу отварати и затварати чак и након што су задихтовани.
 • Ако је још увек тешко одржавати темпаературу у просторији, користите тешке завесе на прозорима.
 • Можете да купите топлотно рефлектујући филм који се лепи на унутрашњост дуплих стакала и рефлектује топлоту назад у стан. Неки од ових филмова могу се користити током лета. Међутим, филм пропушта само 80% дневне светлости у собу, а то може бити значајан губитак за станове који немају довољно светла (нпр. они у приземљу, окренути према северу, са надстрешницом за балкон са спрата изнад или у сенци дрвета). Али вреди одмерити предности и недостатке: одрасли су током дана зими ретко код куће, а деца су у школи или другде, тако да рефлектујући филм може донети предност.
 • Користите ролетне на прозорима да бисте спречили директно Сунчево зрачење. Лети спољне ролетне могу смањити температуру у соби и до 8 °C. Потреба за хлађењем у појединим собама је смањена, док у неким случајевима хлађење уопште није неопходно. Зими, ролетне и завесе треба користити ноћу како би се спречили губици топлоте из куће. Капци могу да смање губитак топлоте и до 10%.
 • Лети проветрите кућу током ноћи, када је спољна температура нижа. Ово помаже хлађењу куће и њеном снабдевању свежим ваздухом. Куће са више међусобно повезаних спратова (галерије, поткровља) могу се проветравати помоћу ефекта узгона (топли ваздух се диже a хладни пада), тако да прозоре и врата горњих и доњих спратова треба оставити отворене.
 • Кутије ролетни су потенцијална места великих губитака топлоте; стога их је потребно изоловати.
 • Ако губите топлоту кроз улазна врата, најбоље је заменити их, али водите рачуна о уградњи. Нема много разлике између различитих врата, али од квалитета њихове уградње зависе губици топлоте, а такође и изолација од буке.
 • Ако се врата не могу променити, можете побољшати њихову изолацију тако што ћете на њих налепити плочу од полистирена или другог изолационог материјала, а затим је обложити синтетичком кожом. Требало би такође затворити процеп испод врата, кроз који излази топлота, тако што ћете фиксирати траку против промаје или подићи праг испред врата.
 • Ако је хладно унутар зграде, зидове треба изоловати. Спољни зидови се могу најбоље изоловати помоћу технологије „Демит фасаде“, коју чине термоизолациони материјал (на бази стиропора или минералне вуне) причвршћен на зид и премазан бојом.
 • Други начин задржавања топлоте је пажљивим распоредом намештаја. Поставите ормаре поред најхладнијих зидова: послужиће као додатна баријера против продора хладноће. Намештај у соби не сме да омета циркулацију топлог ваздуха, па немојте стављати никакав намештај близу радијатора.
 • Најлакши и најјефтинији начин за изолацију пода је стављање линолеума на базу од филца. Али не користите лепак јер ће филц изгубити изолациона својства. Такође, можете поставити изолациони филм или посебан изолациони материјал испод било које подне површине.
 • Најједноставнији начин за побољшање квалитета грејања је замена старих радијатора модерним алуминијумским радијаторима. То је потребно урадити пре почетка грејне сезоне.
 • Ако замена није могућа, стари радијатори могу се учинити ефикаснијим. Уклоните стару боју, истрљајте површину и офарбајте је у тамне боје: тамна и глатка површина одаје 5-10% више топлоте. Можете узети и лист шперплоче, обојити га сребрном бојом или га обложити металном фолијом и ставити га иза радијатора како би се топлоту рефлектовала у собу уместо да греје зидове. Такође је важно да радијатори буду чисти јер прашина спречава пренос топлоте. Водите рачуна да завесе и намештај не спречавају проток топлоте из радијатора у собу.
 • Не прегревајте собу! Обуците нешто топлије, а не прегревајте ваздух.
 • Када проветравате стан, учините то брзо и потпуно: широм отворите прозоре и врата како би побољшали циркулацију ваздуха.
 • Једном годишње пре почетка грејне сезоне позовите сервисног техничара да провери гасне инсталације и котао. Прљави горионик изазива непотпуно сагоревање горива, што доводи до ниже енергетске ефикасности и већих трошкова.
 • Изолујте цеви за топлу воду које пролазе кроз негрејане просторе. Цев која води од котла до резервоара за топлу воду треба да буде изолована, као и резервоар за воду.
 • Током лета, ваздух може да уђе у инсталације централног грејања и смањи капацитет вашег система. Рецимо, пола радијатора може бити вруће, а пола хладно. Због тога је потребно редовно проветравати радијаторе и целу инсталацију како бисте избацили ваздух.
 • Проверите са стручњаком да ли ваш котао одговара потребама грејања у вашој кући. Ако имате котао са већим капацитетом од потребног, он ће се чешће укључивати и искључивати, што узрокује већу потрошњу горива и веће трошкове.
 • Не препуњавајте ложиште дрвима јер то смањује ефикасност.
 • Да би се обезбедило боље сагоревање и ефикасност, облице треба да буду мање од 10-15 cmу пречнику.
 • Ако замените стару пећ на дрва новом ефикасном пећи или котлом на дрва, можете уштедети и до 50% огрева.
 • Термички комфор је ствар навике и личне перцепције удобности. Оптималне температуре, током грејне сезоне, у просторијама различитих намена су:
  • ходник 14-17 °C
  • Спаваћа соба 17 °C
  • Кухиња 17-21 °C
  • Радна соба 17-21 °C
  • Дневна соба 20-23 °C
  • Купатило 23 °C
  • Током дана када нико није код куће 16 °C
 • о За време зимских празника када нико није код куће 10 °C
 • Смањите собну температуру за само 1 °C, и можете уштедети око 5% енергије за грејање.
 • Ако отворите прозор на дуже време, искључите систем грејања или хлађења.
 • Уградите термостатски радијаторски вентил за у сваку просторију да бисте регулисали температуру. Могуће су уштеде енергије и до 20% (што зависи од врсте термостата и брзине реакције – термостатске “главе” напуњене гасом најбрже реагују). Уштеде се постижу јер термостатски вентил регулише температуру у просторији користећи све доступне изворе топлоте (сунце, људи, кућни апарати …).

Припрема санитарне топле воде

 • Редовно чистите наслаге са грејача у бојлеру. Наслаге спречавају пренос топлоте са грејача на воду, па се притом троши више енергије за загревање исте количине воде. Савремени електрични грејачи воде имају уграђене “суве” грејаче који елиминишу проблем стварања каменца.
 • При постављању новог резервоара за топлу воду и/или бојлера, било би пожељно да га поставите што ближе тачки потрошње топле воде како бисте смањили губитке кроз цеви.
 • Изаберите бојлер који има додатну изолацију ради смањења губитака топлоте, нпр. полиуретанску топлотна изолација дебљине 100 mm.

Климатизација

 • Када заједно са родитељима бирате клима уређај, обратите се стручњаку и не купујте уређај већег капацитета него што је потребно. Потребна снага хлађења уређаја може се приближно одредити на основу површине стамбеног простора који се хлади: за хлађење пасивне куће потребно је 10 W/m2, нискоенергетска 40 W/m2, нова кућа са добром топлотном изолацијом 50 W/m2 , кућа са нормалном топлотном изолацијом 80 W/m2 и старија кућа без посебне топлотне изолације 120 W/m2.
 • Када купујете клима уређај, обратите пажњу на фактор хлађења (ЕЕР) који нам говори колико се добије више расхладне енергије у поређењу с електричном енергијом потребном за погон компресора. Што је већи овај фактор, уређај је енергетски ефикаснији. Модерни, ефикасни инвертерски клима уређаји имају фактор ЕЕР од 3,5 до 4,5.
 • Хлађење просторије на прениске температуре лети није пожељно. Стога подесите температуру на регулатору на 25-26°C. За сваки cтепен ниже користи се 3-5% више енергије. Разлика између спољне и унутрашње температуре не би требало да буде већа од 7 °C због здравствених разлога.
 • Ако је могуће, поставите спољну јединицу у северни део куће или где је она заштићена од директног Сунчевог зрачења и где је обезбеђена добра циркулација ваздуха. Што је хладнија спољна јединица, то је већа ефикасност уређаја.
 • Приликом коришћења клима уређаја покушајте да уклоните непотребне изворе топлоте у простору (попут осветљења и других кућних уређаја).
 • Не хладите собе у којима не одседате!
 • Затворите прозоре и врата ако је укључено хлађење. Ако је потребно проветрити собу, искључите клима уређај за то време.
 • Цеви које повезују спољну и унутрашњу јединицу клима уређаја морају бити изоловане да би се спречио губитак топлоте.
 • Потребно је редовно чистити клима уређај јер се тиме побољшава квалитет ваздуха, елиминишу непријатни мириси, и најважније од свега, спречава појава и размножавање бактерија и других микроорганизама.

Кување

Електрични шпорет је најјачи уређај у вашем дому: са свим упаљеним горионицима и рерном, може да потроши и до 20 киловата снаге, што је 10 пута више од великог електричног котлића или пегле.

 • Не заборавите да дна посуда и лонаца које користите на шпорету морају бити глатка и дебела. Потребно је до 40% дуже времена за кување хране у посуди са неравним или конкавним дном.
 • Посуда треба да буде исте величине као и горионик како би се избегли губици топлоте.
 • Користите поклопац! Потрошња енергије је 2,5 пута већа када кувате храну у отвореној посуди.
 • Рерну електричног шпорета можете искључити на пет минута пре него што је храна спремна: преостала топлота ће завршити процес кувања.
 • Посебни уређаји (апарати за кафу, лонци под притиском, мултикувари) могу припремати храну користећи 30–40% мање енергије од обичног шпорета и за упола краће време.
 • Ако налијете воду преко житарица неколико сати пре кувања каше, она ће се брже скувати и сачуваће више витамина. Хељда се може намакати око сат времена, пиринач и дуже а пасуљ или грашак можете оставити да се натапају преко ноћи. Ово вам такође штеди време – ако се храна брже кува, не морате трошити време надгледајући.
 • Не употребљавајте превише воде док кувате храну.
 • Не пуните чајник до врха ако вам треба воде за само једну шољу.
 • При кувању користите минималну снагу која вам је потребна. Након што вода проври, смањите снагу рингле на најмању вредност која омогућава кључање.
 • Користите бојлере за загревање воде јер је то брже и ефикасније од загревања воде у лонцу на електричном шпорету.

Хладњаци

Фрижидер је уређај који троши највише енергије у вашој кући и висина вашег рачуна за струју у великој мери зависи од тога колико је добар и како се користи. Модерни фрижидер троши три до пет пута мање енергије од фрижидера исте величине и карактеристика произведеног пре 20 година, нарочито ако има старе заптивке које су изгубиле еластичност, па топао ваздух улази у фрижидер. За породицу од једне или две особе, нови фрижидер може да смањи рачуне за струју 1,5 пута.

 • Пре отварања фрижидера, размислите шта вам треба из њега. Само неколико секунди је довољно да топао ваздух из собе замени хладни ваздух из фрижидера.
 • Ако је фрижидер велики, добра је идеја да га напуните џемом и киселим краставцима: када отворите топли ваздух брзо избацује хладни ваздух из фрижидера, али ако је фрижидер пун, тада улази мање топлог ваздуха.
 • Никада не стављајте храну у фрижидер док је још топла! Поставите фрижидер колико је год могуће далеко од радијатора, шпорета и директне Сунчеве светлости.
 • Пазите да су посуде са производима прекривене када их ставите у фрижидер тако да влага не испарава и кондензује се на зидовима фрижидера.
 • Ако је потребно ручно одмрзавати фрижидер, радите то чешће.
 • Приликом постављања фрижидера и замрзивача обавезно оставите довољно простора за вентилацију између задњег дела уређаја и зида (око 10 cm) да би спречили прегревање кондензатора и компресора, што доводи до повећане потрошње енергије.
 • Периодично чистите (пажљиво да не оштетите цеви) прашину на задњој страни фрижидера где се ослобађа топлота, јер запрљане цеви отежавају пренос топлоте, што додатно повећава потрошњу енергије.

Расвета

 • Можете уштедети до 90% енергије коришћењем модерне ЛЕД расвете.
 • Осветљавање на местима где радимо или читамо je често ефикасније него снажна плафонска светла. Користите преносне лампе и сијалице.
 • Глатка бела површина одбија 80% светлости усмерену на њу, док тамно зелена површина одражава 15%, а црна само 9%. Када бирате намештај, тапете и завесе за собу дајте предност светлијим бојама.
 • Постоји врло једноставан и веома ефикасан начин побољшања ефикасности осветљења: обришите редовно прашину са сијалица и стаклених прозора.
 • Већина дневне светлости улази у просторију кроз горњи део прозора, па је посебно важно да га не блокирате.

Кућни апарати

Потрошња енергије може се смањити бољим коришћењем кућних апарата.

 • Када бирате нову аудио, видео или рачунарску опрему, дајте предност оној са мањом потрошњом енергије. Наравно, за одлуке о куповини у породици су задужени родитељи, али им можете помоћи да одлуче тако што ћете им реће шта знате.
 • Искључите све електричне уређаје из струје када их не користите. Кад искључите телевизор употребом даљинског управљача он прелази у режим “спавања” који и даље користи нешто електричне енергије.
 • Не остављајте пуњаче за мобилне уређаје стално прикључене.
 • Користите висококвалитетне наставке утикача са широким кабловима. Уски каблови ће се загрејати, што значи да се електрична енергија губи у виду топлоте уместо да напаја ваше уређаје.
 • Прањем посуђа у машини за прање троши се до 60% мање електричне енергије и до 85% мање воде него код ручног прања.
 • Користите машину за прање судова само када је пуна посуђа.
 • Избегавајте програм сушења судова који троши додатну енергију.

Потрошња воде

 • Туширајте се и избегавајте пуњење каде водом.
 • Ако вам из славине капље 10 капи у минути, то износи 263 литре воде годишње. Поправите славине.
 • Постоје различите врсте славина. Славине са гуменим заптивкама краће трају, али је заптивке лако заменити. Кугличне и керамичке славине могу трајати веома дуго, али само ако су у цевоводу уграђени филтери, јер су у таквим славинама полирани делови веома осетљиви на честице рђе у води. Керамичке славине се морају пажљиво затварати. Славине са могућношћу грејања воде, које су се на тржишту појавиле тек недавно, скупље су, али могу да подесе температура воде брзо и тачно, што смањује непотребне трошкове.
 • Навикните се да затварате славине када није потребно да вода непрекидно тече. Неке породице гуле кромпир и перу га под текућом водом, али ти се задаци могу обавити исто тако добро користећи шерпе или канте. Прање посуђа је лакше ако их перете и испирате заједно. Модерне судопере често имају чепове, тако да се сама судопера може користити као посуда.
 • Током прања зуба или бријања, искључите воду јер на тај начин можете уштедети до 5 литара воде дневно.
 • Предложите родитељима да перу аутомобил у перионици, а не сами. Перионице су опремљене уређајима високог притиска који много боље перу аутомобил уз мању потрошњу воде.
 • Ако имате породичну кућу, сакупљајте кишницу коју ћете користити за наводњавање цвећа, прање аутомобила итд.
 • Инсталирајте аераторе на све своје славине. Инсталирају се тако што их уврнете у навој на славини и смањују потрошњу воде 2-3 пута.
 • Уградите „тушеве који штеде“, који смањује потрошњу воде за отприлике 2 пута а самим тим штеде и енергију за грејање воде.

Прање и пеглање

 • Када перете одећу у веш машини, нема потребе да загревате воду до 90°C и покрећете пуни циклус: то је потребно само за веома прљав веш. За постељину или благо запрљану одећу, економичан циклус прања је сасвим довољан (свака машина нуди избор економичности или брзог прања), а савремени детерџенти садрже ензиме који осигуравају правилно прање чак и на ниским температурама. Такво прање користи скоро 10 пута мање енергије од получасовног прања на 90 °C.
 • Причекајте да се пре употребе машина за прање веша напуни – неекономично је прати један пар фармерки.
 • Проверите да ли су предмети које перете равномерно распоређени у бубњу веш машине. Уколико нису, машина неће моћи да обезбеди брзо окретање бубња. Ако је оптерећење равномерно распоређено, биће мање напрезања машине, циклус прања трајаће краће, а веш машина ће трајати дуже.
 • Када пеглате опрану одећу, сортирајте је по различитим материјалима: можете почети са нижим температурама, затим прећи на ствари које захтевају високе температуре, а мали предмети се могу испеглати након искључивања пегле.
 • Неким стварима није потребно пеглање – довољно је да их уредно окачите на вешалице за одећу или поставите равно код сушења веша.

Рециклажа и поновна употреба

Навикли смо да видимо обиље ствари око себе, али оне се не појављују ниоткуда. Све што користимо произведено је коришћењем енергије и уз рад многобројних људи. Отпад из процеса производње и све веће количине смећа погоршавају наше животне услове и негативно утичу на климу.

 • Пре него што купите нешто ново, добро размислите да ли вам заиста треба. Можда вам само треба га накратко па би било добро да га позајмимо од неког другог.
 • Пазите на ствари како би дуже трајале.
 • Ако имате нешто што вам више не треба, размислите да ли би то могло бити корисно неком другом. Играчке или одећу из које смо израсли можемо да поклонимо вртићу, сиротишту или деци коју познајемо. На интернету постоје странице на којима се поклањају ствари које људима нису потребне, а други су спремни да их преузму. Тубе или кутије за паковање се могу претворити у нешто ново, старе лутке и играчке се могу поправити а постоје и мајстори који поправљају покварене апарате враћају их у радно стање.
 • Можете поклонити старе књиге које више нећете читати библиотеци или их користити за размену књига, која је постала популарна последњих година: то су посебне полице у неким књижарама и библиотекама где можете донети било коју књигу и заменити је за књигу коју је неко други донео.
 • Ако је нека ствар потпуно покварена, материјал од ког је направљена може се рециклирати. Можете проверити на интернету, да ли у вашем граду постоји прихватно место за предмете за рециклажу – можда имате среће и нађете такво место близу вашег стана или куће. Можете и да обавестите и окупите становнике у вашег краја да рециклирају смеће и нежељене предмете или да се удружите с пријатељима а можете и да разговарајте са наставницима у школи. Заједно, можда ћете сакупити довољно пластике, папира и метала да би се путовање у центар за рециклажу исплатило, који би требало да постоји у вашој околини.
 • Носите своје торбе (цегере, платнене и сличне) када идете у куповину, тако да у продавници не морате куповати нове (сем у случају када су вам стварно потребне). Пластичне кесе за куповину су бесплатне у многим продавницама, понекад су згодне и потребне, али увек можете да кажете особљу да вам не требају. Сада бројне земље уводе наплату за пластичне кесе због чега вреди употребљавати своје сопствене торбе.
 • Од 1. јануара 2020. у Београду се увело да могу користити само биоразградиве пластичне кесе, папирне кесе и кесе за вишекратну употребу.
 • Има смисла куповати производе који се често користе а имају дуг рок употребе (детерџент, шампон, неке житарице итд.) у великим паковањима. Подсетите своје родитеље на то (са мањом количином амбалаже стварате и мање отпада)
Бале метала за рециклирање
Табела.3.4.1. Поређење између папира у потпуности произведеног од чисте дрвене пулпе и папира у потпуности произведеног од рециклираних материјала (по тони папира).

Тиме што уштедимо 1 тону папира, уштедимо и 13 тона нафте, 4.100 киловат-сати електричне енергије и 32 тоне воде. Производња и штампање једног листа папира формата А4 емитује 28 g CO2, а копирање једног листа А4 емитује 380 гg CO2.

Уштеда енергије у производњи коришћењем рециклираних материјала

Алуминијум – 95%     Бакар – 70–85%          Олово – 60–80%
Цинк – 60–70%           Магнезијум – 95%      Челик – 70%
Папир – 64%                Пластика – 80–88%     Стакло – 68%

Свој угљенични отисак можете да смањите тиме што ћете користити мање енергије и тиме што нећете расипати енергију и воду купујући ствари које вам нису потребне и ствари са вишком амбалаже, тиме што ћете рециклирати отпад, ходати и возити бицикл кад год је то могуће, као и купујући храну произведену локално.

И на крају, запамтите да су наши главни савезници у очувању климе биљке. Пазите на њих и посадите нове кад год и где год можете.

Сл. 3.4.4. Климатске промене, како умањити свој отисак

Питања

 1. Напољу је хладно, а грејање у кући не ради. Који савети за одржавање температуре ће вам бити најкориснији и зашто?

1) Обући топао џемпер и чарапе;

2) Ставити ноге на тепих;

3) Појести нешто;

4) Попити топли чај;

5) Укључити електричну грејалицу;

6) Плесати, скакати или трчати у месту;

7) Запалити ватру у пећи или камину;

8) Окупати се у топлој води;

9) Седети на сунцу.

 1. Шта је и када економичније – купање у кади или туширање?
 2. Да ли уградња водомера може да уштеди енергију?

Зашто?

 1. Да ли користимо енергију када користимо воду у згради? Коју врсту енергије користимо?
 2. Шта већ радите у вашем дому како бисте уштедели енергију?
 3. Које важне ствари морате да запамтите када користите фрижидер?

 

ЗАДАЦИ

 

Задатак 1.

Нацртајте табелу са четири колоне. Користите прву колону да забележите

примере неефикасне употребе енергије које видите око себе (на улици, код куће, у школи). У другој колони објасните како се енергија може уштедети или ефикасније користити у свим овим случајевима. У трећој колони запишите примере ефикасне употребе енергије које сте видели. И у четвртој колони запишите по један пример сваког дана  када сте ви лично користили енергију ефикасније и урадили нешто добро за планету. Упоредите своје таблице са таблицама ваших другова и другарица из разреда. Направите извештај о резултатима.

Задатак 2.

Прегледајте све своје ствари (по могућности са родитељима), пронађите где су направљене и обележите то место на мапи света. Ставите ствари које сте купили или добили, али их не употребљавајте у посебну групу. Израчунајте колико су путовале да би стигле до вас. Сада можете да направите графикон (дијаграм, мапу) која показује где су ствари направљене и од какве су вам користи (неопходне, непотребне, повремено корисне, погодне за рециклажу, погодне за израду нечег другог, итд.).

Задатак 3.

Поделите разред у седам група. Свака група извлачи сламку за одабир фокусне групе: млађи студенти; старији студенти; домаћице; пензионери; индустријалци; политичари; наставници. Свака група мора да припреми пројекат за промоцију уштеде енергије

и енергетску ефикасност за своју фокусну групу. Ваши задаци су:

1) да смислите слоган или слогане за информативну кампању;

2) да направите плакат за подстицање уштеде енергије у вашој групи;

3) да развијете програм који ће помоћи вашој фокусној групи да схвати принципе уштеде енергије и спроведе их.

Убаците оригиналне идеје у свој програм – од луткарске представе како се објављује књига до предлога за реформу државе (у зависности од фокусне групе).

Након представљања пројеката, прикажите најбоље плакате у школи.