Кратак резиме:  Комплет Климатски пакет (чији је део и овај Водич) је мултимедијални образовни материјал намењен ученицима основних и средњих школа, наставницима  и осталим стручњацима у образовању. Овај комплет је припремио Развојни програм Уједињених нација (UNDP) уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину, Владе Руске Федерације и компаније Кока-кола. Верзија на српском језику је  припремљена  у оквиру пројекта „Подршка извештавању UNFCCC за Србију; који реализује Министарство заштите животне средине Републике Србије, финансира Глобални фонд за животну средину, а подржава UNDP- иницијатива о климатским обећањима.   

О пројекту Климатски пакет

Уједињене нације препознају климатске промене као једно од најзначајнијих глобалних питања данашњице. Проблем је глобалан зато што се утицаји климатских промена осећају у свим земљама и регионима света и зато што свако од нас, у различитом степену, сноси део одговорности за те промене које се дешавају на нашој планети. Ми смо крајњи потрошачи добара и услуга за чију производњу су потребни ресурси и енергија, као што су тренутно фосилна горива (угаљ,  нафта и земни гас). Производња и потрошња фосилних горива изазивају повећање угљеничког отисака који остављамо на планети Земљи и утичу на појачану емисију гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери, што доводи до глобалног загревања.

Да бисмо смањили свој утицај на животну средину, а нарочито угљенични отисак, потребна су нам релевантна знања о климатским променама и благовремена и адекватна едукација. Важно је да се знања о животној средини и климатским променама стичу од раног детињства, тако да, до времена када заврши школу, свако разуме колико је важно да се на правилан начин води рачуна о природном окружењу и ресурсима.

С тим циљем на уму, Програм Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку Глобалног фонда за животну средину  (GEF), Владе Руске Федерације и компаније Кока-кола, развио је за ученике, наставнике и остале стручњаке у образовању Климатски пакет – Интерактивни мултимедијални образовни алат о климатским променама.

Климатски пакет, прилагођен за коришћење у Републици Србији, састоји се од:

 • Прилагођеног илустрованог Приручника за ученике, са разноврсним едукативним материјалима, питањима и задацима за појединце и групе, као и са смерницама за наставнике, а у вези употребе комплета алатки на часовима за ученике различитог узраста;
 • Водича за примену климатског пакета за наставнике и остале стручњаке у образовању, који је специфичан за Републику Србију и који чини целину са Приручником;
 • Прилагођеног климатског квиза – комплета картица за игру;
 • Прилагођене зидне мапе која илуструје могуће утицаје климатских промена на природу и човека у разним деловима света, до краја 21. века;
 • Прилагођеног постера са препорукама о томе како да смањимо свој угљенични отисак;
 • Диска са свим образовним материјалима комплета Климатски пакет.

Главни циљ Климатског пакета јесте да обезбеди ученицима важне информације о глобалним климатским променама на занимљив, привлачан и забаван начин, а наставницима и осталим стручњацима у образовању даје препоруке како да користе Климатски пакет у оквиру школског плана и програма, али и у оквиру ваншколских активности.

Велики тим аутора радио је на Климатском пакету, укључујући водеће експерте у области климатологије, географије, биологије и економије, као и професионалне писце књига за децу. Искусни наставници дали су непроцењив допринос пројекту помажући у развоју смерница за наставнике и остале стручњаке у образовању  који ће користити Климатски пакет у учионици.

Значајна је чињеница да је Климатски пакет осмишљен специфично за ученике школског узраста. Приручник личи на илустровану енциклопедију о клими и на забаван начин описује важна и понекад тешка питања на која и сама наука нема праве одговоре. Читаоци уче о томе како се клима на Земљи мењала од најранијих геолошких доба, по чему се разликују данашње климатске промене од некадашњих, како те промене утичу на природу и човека, да ли можемо да им се прилагодимо, како да смањимо последице глобалног загревања и шта се већ чини у различитим регионима света по том питању. У засебном одељку Климатског пакета  читаоцу се препоручује како да смањи лични угљенични отисак.

Приручник и остали материјали у оквиру Климатског пакета осмишљени су на начин који допушта младим читаоцима да их користе независно. Неке теме намењене су млађој деци, а друге – ученицима основних и средњих школа. Неки читаоци сматраће да је Климатски пакет занимљив образовни материјал, док ће друге привући специфичне чињенице, илустрације или идеје за експерименте, које побуђују радозналост и учење путем открића. Свако ће у Климатском пакету пронаћи нешто ново и занимљиво што ће му помоћи да разуме колико су важне личне, свакодневне активности у циљу ублажавања глобалних климатских промена.

Захваљујући успеху пилотске фазе Климатског пакета, уважавању од стране експерата за климатске промене, наставника и школске деце, настала је амбиција да се од Климатског пакета начини прави међународни образовни алат који ће ујединити све појединце из различитих земаља у борби против климатских промена.

До 2017. године UNDP је пројекат Климатски пакет реализовао у осам земаља источне Европе, Кавказа и централне Азије, са амбицијом да се обезбеди даља репликација. Дигиталне верзије Климатског пакета доступне су на енглеском и руском језику на интернет страници www.climate-box.com и на мобилним апликацијама.

Србија се прикључила програму 2020. годинe. Ово је прилагођена верзија комплета Климатског пакета на српском језику, која се односи на локалне услове и релевантне информације карактеристичне за наше просторе.

Надамо се да ће Климатски пакет бити користан извор информација о климатским променама за децу школског узраста и да ће побудити њихову радозналост, као и да ће им помоћи да науче како да заштите свет природе.

Поред тога, Климатски пакет као међународни образовни пакет о климатским променама нуди разноврстан низ активности за своје кориснике, укључујући:

 • обуку наставника и осталих стручњака у образовању,
 • радионице за размену искустава и идеја,
 • сарадњу са министарствима и заводима за образовање, као и научним институцијама,
 • методолошку подршку наставницима током коришћења приручника,
 • конкурсе за учешће младих у климатским пројектима,
 • међународне конференције за специјалисте у области образовања,
 • праћење и процену утицаја програма.

„ Климатску пакет“ размислите!

„Климатски пакет“ покренут је 2015. године за руске школе. Већ у првој години, успешно је пилотиран у 157 руских средњих школа. Преко 11.300 ученика већ је користило ове алате, а око 500 наставника је обучено и укључено у нови, иновативан и узбудљив процес учења.

Првобитни успех Климатског пакета у Русији, уважавање стручњака и наставника о климатским променама и бројни примери из других земаља омогућили су да то буде заиста међународни образовни комплет који обједињује децу и наставнике различитих држава. Као резултат тога, „Климатски пакет“ је преведен на енглески језик 2015. године.

Током 2016-2017. године, три нове земље – Казахстан, Киргистан и Таџикистан – прилагодиле су овај образовни пакет својим потребама. У 2017. години пројекту су се придружиле још четири државе – Јерменија, Молдавија, Узбекистан и Туркменистан. До августа 2019. године, овај приручник је користило преко 50.000 ученика у свих осам земаља учесница широм источне Европе и централне Азије. Србија се прикључила програму 2020. године.

Сазнајте више о програму на www.climate-box.com и веб страни УНДП.

Пројекат директно доприноси одрживом развоју.

Аутори:

Дрндарски Марина, водећи експерт, педагошки саветник- наставник биологије, методичар и тренер, Основна школа „Дринка Павловић“, Београд

Гордић Тијана, специјалиста за образовање, наставник биологије, Основна школа „Дринка Павловић“, Београд

Банић др Милена, стручњак за заштиту животне средине и образовање

Белчевић Весна, дечији писац
Јеремић Јагода, професор српског језика и књижевности, Основна школа „Димитрије Туцовић“, Чајетина
Манчић Ирена, Едукативни методолог и тренер, наставник, Основна школа „Свети Сава“, Пирот, за препоруке за адаптације за ниже разреде основношколског образовања у Србији

Милосављевић Зорица, професор биологије, педагошки саветник, магистар заштите животне средине, Основна школа „Димитрије Туцовић“, Чајетина

Петровић Укај Јагода, наставник грађанског васпитања/географије, Геодетска техничка школа/Средња школа “Свети Сава”, Београд

 Дизајнер:
Јовановић Миша, MA, водећи експерт и визуелни уредник (дизајн и илустрације, припрема за штампу)

Педагошко-методолошке консултације:

Видановић Јелена, мастер васпитач, директор Дечије установе „Дечија радост“, Ириг

Ђекић Марија, наставник математике, Геодетска техничка школа, Београд

Мијаиловић Радмила, професор разредне наставе, Основна школа „Димитрије Туцовић“, Чајетина

Милојевић Ивана, професор француског језика, Основна школа „Димитрије Туцовић“, Чајетина

Милошевић Зорица, дипломирани васпитач у предшколским установама, директор предшколске установе „Сунцокрети“, Владимирци

Мирковић Маја, дипломирани васпитач у предшколским установама, предшколска установа „Сунцокрети“, Владимирци

Тучић Снежана, професор биологије, Основна школа „Димитрије Туцовић“, Чајетина

Радонић Весна, педагог, Основна школа „Краљ Петар I“, Београд

Ранчић Марјан, професор разредне наставе, Основна школа „Свети Сава“, Пирот

Рогић Милева, професор биологије, педагошки саветник, Основна школа ,,Слободан Секулић” Ужице

Јелена Удовичић, учитељица, Основна школа „Краљ Петар I“, Београд

Штерјоска Ана, председница Удружења васпитача Браничевског округа, Пожаревац

 Водећа организација:
Амбасадори oдрживог развоја и животне средине
(експертиза, координација и уредништво)

Техничка и тематска рецензија:
Вуковић Вимић проф. др Ана, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
Михајлов проф. др Анђелка, (у пензији) Факултет Техничких наука Универзитета у Новом Саду

Педагошка рецензија:
Дрндарски Марина, педагошки саветник- наставник биологије, методичар и тренер
Манчић Ирена, професор разредне наставе ОШ ,,Свети Сава”, Пирот, педагошки саветник и самостални педагошки саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, едукативни методолог и тренер-практичар

Координатор пројекта:
Младеновић Александра, магистар биолошких наука, Амбасадори одрживог развоја и животне средине

Информације о публикацији:
2020, Београд, (број страна (тбд)